Veel gestelde vragen

Visolie is een voedingssupplement gemaakt van de vetten aanwezig in kleine vissoorten zoals makreel, sardines en haring. Visolie bevat de gunstige vetzuren EPA & DHA, de twee omega-3 vetzuren waar veel wetenschappelijk bewezen en gepubliceerde gezondheidsclaims voor gelden.

1: DHA draagt bij tot het behoud van een normaal gezichtsvermogen bij een dagelijkse inname van 250 mg
2: EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart bij een dagelijkse inname van ten minste 250 mg
3: DHA draagt bij tot het behoud van de normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 250 mg

Er zijn tegenwoordig veel soorten visolie op de markt. Ze zijn echter niet allemaal aan elkaar gelijk!

• STANDAARD VISOLIËN bestaan slechts voor 30% uit omega-3-vetzuren, meer bepaald uit 18% EPA en 12% DHA. Als een capsule maar voor 30% uit omega-3 bestaat, betekent dit dat de capsule voor de resterende 70% uit overbodige of zelfs ongezonde vetten bestaat, en vaak ook uit onzuiverheden zoals zware metalen en PCB’s.

• DE MEESTE GECONCENTREERDE VISOLIËN zijn geproduceerd als ethylesters en bestaan voor 60 tot 80% uit omega-3 vetzuren. Hoewel het gehalte aan omega-3 vetzuren in deze oliën iets hoger is, zijn deze vetzuren niet aanwezig in een vorm die een goede biologische beschikbaarheid heeft (ze zijn niet gemakkelijk door het lichaam op te nemen). Bovendien bestaan deze oliën nog steeds tot 40% uit overbodige of zelfs ongezonde andere vetten.

• STERK GECONCENTREERDE VISOLIËN, zoals UnoCardio®, zijn daarentegen heel zeldzaam en bestaan voor 90 tot 95% uit omega-3 vetzuren. De vetzuren in deze visoliën zijn niet aanwezig als ethylesters, maar als r-triglyceriden (rTG), een vorm met een betere biologische beschikbaarheid. Deze oliën bieden de grootste hoeveelheid EPA en DHA per softgel, en behoren de zuiverste oliën die verkrijgbaar zijn.

Al van toen Jo Wyckmans Nutrogenics oprichtte, is het altijd zijn passie geweest om het beste van de beste omega’s aan te bieden. Onze omega’s zijn van natuurlijke oorsprong en afkomstig uit de schoonste wateren ter wereld (langs de kust van de Zuidelijke Grote Oceaan). Voor het concentreren en zuiveren wordt een milieuvriendelijk distillatieproces gebruikt. Hierdoor bevatten onze omega’s de hoogste concentraties van de essentiële vetzuren DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). De gezondheidsvoordelen van deze essentiële vetzuren zijn in veel studies wetenschappelijk bewezen.

WHC’s UnoCardio®-supplementen bevatten 90-95% omega-3, waardoor ze de benodigde omega-3 in een enkele softgel aanbieden. Bij gebruik van standaard visolie zouden daarvoor wel 3-10 softgels nodig zijn. De meeste geconcentreerde visoliën die in de handel zijn, bevatten ethylesters. Dat zijn synthetische vetten. Voor de UnoCardio®-formules wordt de echte r-triglyceridevorm (rTG-vorm) gebruikt.

Uit onderzoek is gebleken dat de biologische beschikbaarheid (d.w.z. de snelheid waarmee het lichaam de vetzuren kan opnemen) van de r-triglyceridevorm tot wel 70% beter is dan de biologische beschikbaarheid van ethylesters. Het mag dan ook geen verassing zijn dat UnoCardio® 1000 in de VS is uitgeroepen tot de nummer 1 voor wat betreft zuiverheid en kwaliteit.

EPA EN DHA: DE BELANGRIJKSTE OMEGA-3-VETZUREN

De twee allerbelangrijkste omega-3 vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Ons lichaam kan maar een heel klein deel van de benodigde EPA en DHA zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat we genoeg van deze vetzuren binnenkrijgen via onze voeding of via omega-3 supplementen. EPA en DHA zijn allebei belangrijk voor het algemeen welbevinden. Om goed te functioneren heeft het lichaam normaal gesproken 500-1000 mg EPA en DHA per dag nodig, al kan een gezond niveau voor de inname van EPA+DHA variëren van 250 mg tot 3 g. DHA is een van de belangrijkste vetzuren voor de hersenen en het netvlies. Dit verklaart waarom DHA de hersenfunctie en het gezichtsvermogen helpt in stand houden bij gebruik van 250 mg per dag. DHA is namelijk een van de belangrijkste bouwstenen van de celmembranen in hersen- en netvliesweefsel. Als we de bouwstenen voor lichaamsweefsels vergelijken met de bouwstenen voor een huis, is DHA te beschouwen als het beton dat gebruikt wordt bij het storten van de fundering. Beton is het basismateriaal, en de structurele eigenschappen van het huis zullen beïnvloed worden door de materialen die in het beton zijn verwerkt. Als het beton niet stevig genoeg is, zal dat namelijk gevolgen hebben voor alle andere onderdelen van het huis (de muren, de ramen en de stroom- en watervoorziening). Op vergelijkbare wijze zal het type vetzuren dat u binnenkrijgt, bepalend zijn voor de sterkte of zwakte van de celmembranen in uw hersenen en netvlies, en dus ook hoe goed of slecht ze zullen functioneren. DHA en EPA kunnen ook gecombineerde effecten uitoefenen. Zo dragen EPA en DHA samen bij tot een normale werking van het hart (bij inname van minstens 250 mg per dag), het behoud van een normale triglyceridenspiegel in het bloed (bij inname van 2 g/dag) en het behoud van een normale bloeddruk (bij inname van 3 g/dag). Gebruikt u een hogere dosis? Zorg er dan voor dat de hoeveelheid die u via supplementen binnenkrijgt voor EPA en DHA samen niet hoger is dan 5 g per dag.

De omega-3 voedingsstoffen docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) zijn dus de essentiële polyonverzadigde vetzuren die we gebruiken om lichaam en geest gezond te houden. Ons lichaam kan zelf maar zeer kleine hoeveelheden EPA en DHA aanmaken. Daarom moeten we deze vetzuren binnenkrijgen via onze voeding of via omega-3 supplementen. Deze gunstige vetzuren zijn van nature aanwezig in vette vissoorten als makreel, sardines en haring. Enkel door geregeld voldoende vette vis te eten, of dagelijks een 1000 mg omega-3 supplement zoals UnoCardio® van WHC-Nutrogenics te gebruiken, zullen we een uitgebalanceerde Omega-3 Index (minstens 8% omega-3 in de rode bloedcellen) verkrijgen en kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van deze voedingsstoffen.

Kijk voor meer informatie op www.Omega-3-index.com

Voor het behoud van een normale triglyceridenspiegel in het bloed heeft de American Heart Association een inname van 2-4 g EPA+DHA voorgesteld. Deze aanbeveling wordt momenteel door gezondheidsraden in diverse landen overgenomen. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), die gezondheidsclaims voor voedingsstoffen beoordeelt, heeft ook vastgesteld dat 2 g EPA+DHA nodig is om een gezonde triglyceridenspiegel te behouden. Deze aanbevolen hoeveelheid is gemakkelijk te verkrijgen met een sterk geconcentreerd visoliesupplement zoals UnoCardio®, dat per capsule 1 gram EPA+DHA bevat. Hoe hoger het aandeel van EPA+DHA in het supplement, hoe minder capsules er per dag van moeten worden ingenomen. Volgens EFSA is 5 g EPA+DHA voor volwassenen een veilige dosis voor langdurig gebruik. Deze hoeveelheid dient als de maximale dagelijkse dosis te worden beschouwd.

Voor EPA+DHA heeft EFSA momenteel negen gezondheidsclaims goedgekeurd, terwijl veel andere nog onderzocht worden voor een eventuele goedkeuring. De Europese Commissie heeft de volgende gezondheidsclaims toegewezen aan de omega-3-vetzuren EPA & DHA:

  • EPA+DHA dragen bij tot de normale werking van het hart bij een dagelijkse inname van ten minste 250 mg.
  • EPA+DHA dragen bij tot het behoud van een normale bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 g (dit komt overeen met 3 UnoCardio®-softgels; de aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen mag niet meer dan 5 g bedragen).
  • EPA+DHA dragen bij tot het behoud van normale triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 g (dit komt overeen met 2 UnoCardio®-softgels; de aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen mag niet meer dan 5 g bedragen).
  • DHA draagt bij tot het behoud van een normaal gezichtsvermogen bij een dagelijkse inname van 250 mg.
  • DHA draagt bij tot het behoud van de normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 250 mg.
  • DHA draagt bij tot het behoud van normale triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 g (de aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen mag niet meer dan 5 g bedragen).
  • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen op voorwaarde dat zwangere of zogende vrouwen bovenop hun dagelijkse 250 mg EPA+DHA elke dag een extra portie van minstens 200 mg DHA gebruiken.
  • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen op voorwaarde dat zwangere of zogende vrouwen bovenop hun dagelijkse 250 mg EPA+DHA elke dag een extra portie van minstens 200 mg DHA gebruiken.
  • DHA draagt bij tot de normale visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden bij een dagelijkse inname van 100 mg.

Veel mensen denken bij het woord ‘visolie’ gelijk aan levertraan, omdat ze daar als kind (tegen beter weten in) elke dag een lepel van moesten innemen. De visolie die hier besproken wordt, heeft echter vrijwel niets te maken met de visolie die vroeger werd gebruikt, of met de andere vele visoliesupplementen die tegenwoordig te koop zijn. Sterker nog, het zou zelfs schadelijk zijn om levertraan te gebruiken in de grote hoeveelheden die nodig zijn om in de behoefte aan omega-3 vetzuren te voorzien. Ook nu nog bevat levertraan namelijk in veel gevallen te veel vitamine A. Vrouwen consumeren na de menopauze met gemak 1 gram EPA per dag. Als u probeert om via levertraan in deze behoefte aan EPA te voorzien, is de kans groot dat u te veel vitamine A zal binnenkrijgen.

Uw vitamine A-voorraad kan zo hoog oplopen dat er een risico ontstaat op osteoporose.
Vanwege de hoeveelheid vitamine A wordt levertraan ook niet aanbevolen voor kinderen. Als kinderen via het gebruik van levertraan aan een inname van 500 mg EPA willen komen, is er zo veel levertraan nodig dat ze daarmee een heel ongezonde hoeveelheid vitamine A binnenkrijgen. Belangrijk om te weten is dat EFSA duidelijk aangeeft dat mensen in Europa via hun voeding al voldoende vitamine A binnenkrijgen, waardoor deze vitamine zich niet meer leent voor gebruik in verrijkte voedingsmiddelen en supplementen. De boodschap is duidelijk: vermijd levertraan!

Krillolie is een voedingssupplement afkomstig van krill. Krill zijn kleine schaaldiertjes die leven in de Noordelijke IJszee. Krillolie bevat net als visolie de essentiële omega-3-vetzuren EPA en DHA, in lage concentraties. In krillolie zijn deze vetzuren echter aanwezig als vrije vetzuren en gebonden aan fosfolipiden.

Het is erg lastig om de hoeveelheid omega-3 vetzuren in het lichaam aan te vullen met behulp van krillolie. Vanwege de fosfolipiden zou u krillolie wel aan uw dagelijkse voedingspatroon kunnen toevoegen, maar u zou dan te veel capsules moeten gebruiken om aan een dagelijkse dosis van 500 tot 1000 mg EPA en DHA te komen. Daarom vinden veel krilloliegebruikers na bepaling van hun Omega-3 Index dat de uitslag tegenvalt. Bij mensen die krillolie gebruiken, laat de uitslag van de Omega-3 Index-analyse namelijk een laag gehalte aan EPA+DHA te zien, ondanks dat deze mensen 3 tot 5 capsules met krillolie per dag hebben gebruikt.

Hieruit blijkt dat gebruik van uitsluitend krillolie onvoldoende effect heeft, en dat er naast krillolie alsnog een sterk geconcentreerd visoliesupplement gebruikt moet worden. Daarom hebben we bij WHC-Nutrogenics ervoor gekozen om geen krillolie in het assortiment op te nemen, maar alleen voor ‘het beste van het beste’ te gaan. Ons aanbod bestaat uitsluitend uit de veiligste, zuiverste en sterkst geconcentreerde omega-3 producten die verkrijgbaar zijn, zodat we u de beste prijs-kwaliteitverhouding kunnen bieden.

Krillolie bestaat slechts voor 12% uit omega-3-vetzuren, en bevat daarmee 15 keer minder omega-3 dan de visolie die gebruikt wordt in alle WHC-producten, waaronder UnoCardio®. Dagelijks gebruik van krillolie zou erg duur worden, omdat u wel 5 of 6 capsules nodig hebt om aan 1000 mg EPA+DHA te komen. Aanbieders van krillolie beweren dat krillolie vanwege de fosfolipiden een betere biologische beschikbaarheid heeft dan visolie. Dat is niet helemaal juist, aangezien het goede absorptiepatroon is toegeschreven aan de aanwezigheid van vrije vetzuren in krillolie. Jammer genoeg is het aandeel vrije vetzuren in krillolie maar laag, namelijk 20 tot 22%. Is het dan het prijsverschil wel waard, als u elke dag minstens 5 of 6 capsules moet gebruiken om aan 1 g EPA/DHA te komen?

Vis bevat kwik en andere zware metalen. Daarom is het verstandig om niet zo veel vis te eten. Hoe dan ook, de gemiddelde westerling gebruikt onvoldoende omega-3 in zijn dieet om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Er zijn twee hoofdoorzaken voor het tekort aan omega-3 in het westerse dieet. Aan de ene kant eten we minder vaak vette vis, ondanks dat gezondheidsdeskundigen aanraden om per week minstens twee porties vette vis te eten (2 x 100 g ansjovis, haring of wilde zalm levert 2000 mg EPA & DHA op), wat overeenkomt met 2 UnoCardio®-softgels. Aan de andere kant eten we eigenlijk de ‘verkeerde’ soorten vis, namelijk witvis. Witvis wordt bijvoorbeeld gebruikt in vissticks, en bevat amper omega-3 vetzuren. Dit leidt ertoe dat de meeste westerlingen via hun voeding onvoldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgen. Om toch aan de hoeveelheid omega-3 te komen die door de overheid en gezondheidsdeskundigen wordt aanbevolen, is bij deze mensen dus suppletie van omega-3 nodig.

• Het dagelijks gebruik van een omega-3 visoliesupplement is niet alleen gezond, maar ook veiliger dan het geregeld eten van vis.*

* Bron: The Nutritional-Toxicological Conflict related to Seafood Consumption / Covaci A, Voorspoels S, Wyckmans J, Gelbin A, Neels H. Anthropogenic and natural organohalogenated compounds in fish oil dietary supplements from various countries. Organohalogen Compounds 2006; 68: 5

Zelf kunt u nauwkeurig de gegevens over het supplement en de voedingswaarde doornemen die vermeld worden op het etiket op de achterzijde van de verpakking.
Stel uzelf daarbij de volgende twee vragen:

– Hoeveel DHA+EPA zit er in één softgel?
– Uit hoeveel softgels bestaat één portie?

Het zal u misschien verbazen hoeveel softgels van uw huidige merk u zou moeten gebruiken om aan uw 1 g EPA+DHA per dag te komen, en hoe kort u maar met een verpakking zou doen bij gebruik van het benodigde aantal softgels voor een gunstig effect. Als van een goedkoper product vier of meer capsules per dag moeten worden ingenomen, wordt het al snel toch een duur product. En dan hebben we het nog niet eens over alle overbodige en mogelijk schadelijke vetten, PCB’s en zware metalen die aanwezig kunnen zijn in softgels met zo’n laag gehalte aan EPA+DHA.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat visoliesupplementen met EPA en DHA in de gereconstrueerde (‘restructured’) triglyceridevorm (ook wel aangeduid als r-triglyceride- of rTG-vorm), beter en sneller door het lichaam worden opgenomen dan supplementen met de ethylestervorm. Mogelijk worden r-triglyceriden ook beter en sneller opgenomen dan gewone triglyceriden en vrije vetzuren. Om de best mogelijke absorptie mogelijk te maken, is het verstandig om het visoliesupplement in te nemen bij een vetrijke maaltijd (bijv. uw hoofdmaaltijd, als u bij de bereiding ervan gezonde vetten als olijf- of lijnzaadolie gebruikt).

Dat hangt af van de omega-3 concentratie, en dan specifiek de concentratie van EPA en DHA. Bij hogere EPA- of DHA-concentraties hebt u minder capsules nodig om in uw dagelijkse behoefte te voorzien. Bij veel merken visolie wordt gesproken van ‘1 portie per dag’, maar ze zeggen er dan niet bij dat een enkele portie uit wel 2-5 softgels kan bestaan om aan uw benodigde dagelijkse hoeveelheid EPA of DHA te komen.

De ideale dagelijkse dosis is 1 g EPA+DHA, ofwel 1 softgel UnoCardio® 1000. Voor mensen die extra hulp nodig hebben om hun triglyceridenspiegel op een gezond niveau te houden, wordt het gebruik van 2 softgels UnoCardio® 1000 aangeraden, wat overeenkomt met 2,4 g omega-3-vetzuren of 2 g EPA+DHA per dag.

Voor het behoud van de normale bloeddruk wordt een dagelijkse inname van 3 g EPA+DHA aangeraden.

Wilt u snel uw Omega-3 Index verbeteren? Neem dan gedurende 6 weken tot 3 maanden elke dag 2 capsules in. Daarna zou u een verbetering moeten opmerken en kunt u controleren of uw Omega-3 Index gestegen is. Wilt u gewoon uw Omega-3 Index op een gezond niveau houden? Neem dan elke dag 1 capsule in, bij voorkeur bij het eten. We raden u aan om omega-3 supplementen vóór, tijdens of na uw hoofdmaaltijd of vetrijkste maaltijd in te nemen. Omega-3 wordt namelijk het best door het lichaam opgenomen als het samen met andere vetten wordt geconsumeerd. Daarbij kunt u denken aan yoghurt (naturel) en voedingsmiddelen die olijfolie of andere gezonde vetten bevatten.

UnoCardio® 1000 dient ten minste drie maanden lang dagelijks te worden ingenomen. Na zes weken van dagelijks UnoCardio®-gebruik kan er al een verbetering van de Omega-3 Index worden vastgesteld. Omega-3-supplementen zijn bedoeld om het lichaam te ondersteunen bij het behoud van een goede gezondheid. Ze dienen niet ter vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Visolie kan normaal gesproken zonder problemen worden gecombineerd met geneesmiddelen. Wilt u omega-3 gebruiken in combinatie met antistollingsmiddelen, in combinatie met geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, of voorafgaand aan een grote operatie? Dan raden we u aan om een arts of andere zorgverlener te raadplegen voordat u met het gebruik van het omega-3 supplement begint. UnoCardio® of andere visoliën mogen gebruikt worden in combinatie met een cardioaspirine, alfablokkers. ACE-remmers, fibraten, sartanen, diuretica en/of statines.

Is het mogelijk om met UnoCardio te veel EPA/DHA binnen te krijgen?
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft voor langdurig gebruik door volwassenen een hoeveelheid van maximaal 5 g EPA+DHA per dag aangemerkt als een veilige dosis, die de kans op spontane bloedingen of bloedingscomplicaties niet vergroot (zelfs niet bij gelijktijdig gebruik van een lage dosis acetylsalicylzuur of antistollingsmiddelen).

Hoeveel capsules zitten er in een verpakking UnoCardio® 1000, en hoelang kan ik daarmee doen?
In elke verpakking UnoCardio® 1000 zitten 60 capsules. Elke capsule levert 1200 mg omega-3, 645 mg EPA en 400 mg DHA. Doordat het hoge gehalte aan omega-3, de zuiverheid en de natuurlijke r-triglyceridevorm van UnoCardio® ongeëvenaard zijn, hebt u maar 1 capsule per dag nodig om uw Omega-3 Index boven de 8% te houden en te profiteren van de wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen die EPA & DHA te bieden hebben. Dit houdt in dat u 2 maanden met een verpakking kunt doen! Als u niet zo vaak vis eet, raden we sterk aan om in de eerste 2 maanden elke dag 2 capsules in te nemen, en daarna over te gaan op 1 capsule per dag. Al na een paar weken zal uw Omega-3 Index dan op een gezond niveau van meer dan 8% zitten.

Koel (bij max. 25°C) en droog bewaren, beschermd tegen rechtstreeks licht.
Niet in de vriezer bewaren. Buiten het bereik van jonge kinderen bewaren.

Elke softgel is luchtdicht verpakt in een zuurstofvrije blisterverpakking, voor een langere versheid.

Bij WHC Health Supplements selecteren we alleen visoliën die afkomstig zijn van niet-bedreigde vissoorten, en producten die op een milieuvriendelijke manier gezuiverd zijn.

Het gebruik van kleine vissoorten (zoals makreel, ansjovis, haring en sardines) heeft de voorkeur. Deze vissen hebben namelijk een kortere levenscyclus, en daardoor kunnen ze zich sneller voortplanten (wat ze duurzaam maakt) en krijgen ze gedurende hun leven minder zware metalen en PCB’s binnen (wat ze veiliger maakt). Tonijn is daarentegen een bedreigde vissoort, waarin zich bovendien vanwege de langere levensduur aanzienlijk grotere hoeveelheden kwik en PCB’s zullen opstapelen.

Aangezien onze softgels geen rundergelatine bevatten, zijn onze visoliën ook prima geschikt voor pescotariërs. Mensen die 100% vegetarisch of veganistisch zijn, zouden misschien liever EPA en DHA uit zeealgen en alfa-linoleenzuur (ALA) uit biologische vlaszaadolie gebruiken bvb. WHC Flaxoil.

Het nadeel van EPA en DHA op basis van algen is de lage omega-3-concentratie waardoor er heel veel van gebruikt moet worden om aan de 250 mg EPA+DHA aanbeveling van EFSA te komen.

Bovendien vallen producten op basis van algen alsnog duur uit als u daarmee aan de ‘ideale’ dosis van 1000 mg EPA+DHA per dag wil komen. Algenolie zou ook gecombineerd kunnen worden met vlaszaad-, shiso- of chia-olie. Houd er echter rekening mee dat ons lichaam ALA maar in zeer beperkte mate (voor ongeveer 5%) kan omzetten in EPA-DHA.

UnoCardio® wordt ook aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Als een vrouw die zwanger is of borstvoeding geeft, naast haar gewone dagelijkse inname van 250 mg EPA+DHA nog 200 mg DHA per dag extra inneemt, draagt haar inname van DHA bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus of zuigeling.* DHA is een omega-3 vetzuur, en wordt tijdens de zwangerschap en daarna via de moedermelk aan de baby doorgegeven. UnoCardio® is visolie in de zuiverste en veiligste vorm, wat resulteert in maximale veiligheid voor de baby.

Gezondheidswetenschappers en gynaecologen adviseren voor tijdens de zwangerschap een inname van ten minste 200 mg DHA per dag.

* De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen op voorwaarde dat zwangere of zogende vrouwen bovenop hun dagelijkse 250 mg EPA+DHA elke dag een extra portie van minstens 200 mg DHA gebruiken.
* De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen op voorwaarde dat zwangere of zogende vrouwen bovenop hun dagelijkse 250 mg EPA+DHA elke dag een extra portie van minstens 200 mg DHA gebruiken.
* DHA draagt bij tot de normale visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden Bij een dagelijkse inname van 100 mg.

Waarom zijn EPA en DHA zo belangrijk voor kinderen?
Onderzoek heeft voor steeds meer ’typische’ problemen aangetoond dat deze mogelijk voortkomen uit een ontoereikend dieet tijdens de zwangerschap, de periode waarin borstvoeding wordt gegeven en de eerste maanden na de geboorte.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind genoeg EPA en DHA binnenkrijgt?
Vooral bij baby’s die geen borstvoeding krijgen komt nogal eens een tekort aan DHA voor. De meeste soorten kant-en-klare babymelkproducten bevatten namelijk niet genoeg DHA om de normale oogontwikkeling bij het kind te ondersteunen. Daarnaast heeft een foetus of pasgeboren baby DHA nodig voor de normale ontwikkeling van de hersenen. Op die leeftijden groeien de lipidenrijke membranen namelijk erg snel. Daarom is het geven van borstvoeding ook zo belangrijk (ervan uitgaande dat de moeder zelf voldoende DHA binnenkrijgt). De meeste jonge kinderen blijken een tekort aan essentiële omega-3 vetzuren te hebben. Daarom begint vanaf driejarige leeftijd een combinatie van EPA en DHA belangrijk te worden.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de moeder als zij niet genoeg DHA binnenkrijgt?
Als een vrouw tijdens haar zwangerschap niet genoeg vetzuren binnenkrijgt, zal de baby deze noodzakelijke voedingsstoffen onttrekken uit de hersenen van de moeder. Een vrouw die borstvoeding geeft, geeft veel van haar essentiële vetzuren door aan haar baby. Bij veel vrouwen leidt dit ertoe dat zij zelf een ernstig tekort aan DHA oplopen. Recente laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die net moeder zijn geworden, maar de helft van de normale hoeveelheid omega-3 vetzuren in hun bloed hebben. Het wordt dan ook sterk aanbevolen aan kersverse moeders om dagelijks minstens 200 mg DHA extra in te nemen (naast de algemeen aanbevolen dosis van 250 mg EPA+DHA), omdat ze dan genoeg DHA voor zichzelf en voor hun kind zullen hebben.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn ongeboren of pasgeboren baby genoeg DHA binnenkrijgt?
De enige manier waarop u ervoor kunt zorgen dat uw ongeboren of pasgeboren baby genoeg DHA binnenkrijgt, is zelf voldoende DHA tot u nemen. Uw baby krijgt zijn of haar DHA namelijk aangeleverd via de placenta en later via de moedermelk.

EEN HOGE OMEGA-3 INDEX HELPT DE GOEDE WERKING VAN HET HART EN VAN DE HERSENEN BEHOUDEN. HET IS DAN OOK BELANGRIJK DAT U WEET WAT UW OMEGA-3 INDEX IS.
Prof. dr. Clemens von Schacky, M.D., cardioloog

De HS-Omega-3 Index-test is voor u rechtstreeks beschikbaar, in de vorm van een vingerpriktest die u slechts eenmalig mag gebruiken. De testkit bevat een teststrip waarmee zowel uw Omega-3 Index als de verhouding tussen uw omega-6 en uw omega-3 kan worden bepaald.

KOM MEER TE WETEN OVER UW PERSOONLIJKE OMEGA-3 INDEX
Wat is het verschil tussen de omega-3 index en de andere methoden om het vetzurenprofiel te testen?
Voor het bepalen van de Omega-3 Index hebben we maar één druppeltje bloed nodig.

Een enkele vingerprik levert genoeg bloed op om uw Omega-3 Index te bepalen. U hoeft dus niet naar een kliniek te gaan om bloed te laten afnemen. Ook hoeft u geen gevaarlijk materiaal (waartoe bloed gerekend wordt) per post te versturen, wat best een gedoe is. U kunt gewoon zelf, in uw eigen huis uw monster nemen en het als normale post opsturen!
We laten u als klant meeprofiteren van de besparing die ons efficiënte monsternameproces oplevert, door u een kwalitatief hoogwaardige test aan te bieden tegen een gunstige prijs.

Met de Omega-3 Index-test kunt u een objectief beeld krijgen van de hoeveelheid omega-3-vetzuren die u via uw voeding binnenkrijgt, en het is een indicatie van uw hartfunctie. Bij andere testen voor verzuurbepaling worden andere analysemethoden gebruikt, en deze testen zijn dus niet hetzelfde als de Omega-3 Index-test. Uw gehalte aan EPA en DHA zou dus bijvoorbeeld volgens laboratorium A 6,7% kunnen zijn, terwijl het volgens laboratorium B 5,2% is. Hoe weet u dan welk gehalte het ‘juiste’ is? De door ons gebruikte unieke methode op basis van de HS-Omega-3 Index, is gebaseerd op meer onderzoek dan enige andere vetzuurbepalingstest die in de handel is. En er worden nog steeds nieuwe onderzoeken gepubliceerd.

Bestel uw eigen Omega-3 Index-testkit

EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn de twee gezondste omega-3-vetzuren in onze voeding. Als uw dieet voldoende omega-3 vetzuren bevat*, kunt u daar flink van profiteren: EPA en DHA dragen namelijk bij tot de instandhouding van een normale bloeddruk1, triglyceridenspiegel2 en hartfunctie3, en DHA draagt bovendien bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie en een normaal gezichtsvermogen4.

HOUD UW OMEGA-3-GEHALTE OP PEIL
Met de Omega-3 Index wordt aangegeven welk aandeel omega-3 vetzuren uitmaken van uw totale vetzurenprofiel. Bij een Omega-3 Index van 8% of hoger wordt de normale werking van uw hart goed genoeg ondersteund. Bij een Omega-3 Index van slechts 4% of lager, zult u echter dringend iets aan uw voedingspatroon moeten veranderen.

U kunt uw Omega-3 Index op het gewenste niveau krijgen door ervoor te zorgen dat u genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt. De twee belangrijkste omega-3 vetzuren die daarbij kunnen helpen, zijn EPA en DHA. EPA en DHA zitten in vette en halfvette vis (zoals zalm, sardines, heilbot, makreel en haring), zeevruchten (zoals oesters, kreeft, scampi’s en garnalen) en zeewier en zeealgen.
Ook zijn er voedingssupplementen verkrijgbaar met verschillende concentraties en verhoudingen van EPA en DHA. Als u besluit om een voedingssupplement te gebruiken, kies dan voor een supplement van farmaceutische kwaliteit en zorg ervoor dat u daarmee per dag minstens 500 tot 1000  mg EPA en DHA binnenkrijgt.

EEN VOEDINGSSUPPLEMENT OF VERSE VIS?
Met betrekking tot verontreiniging door giftige stoffen, worden voedingssupplementen als veilig beschouwd.
Doordat roofvissen (zoals tonijn, haai en zwaardvis) oud kunnen worden, kunnen deze vissoorten grote hoeveelheden zware metalen bevatten, bijvoorbeeld methylkwik. Daarom wordt doorgaans aanbevolen om van deze vissoorten geen grote hoeveelheden te eten. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen die zwanger zijn.
Van consumptie van kleinere vissoorten, zoals ansjovis en makreel, wordt doorgaans aangenomen dat het geen kwaad kan.

(*) Bij een dagelijkse inname van (1) 3 g EPA+DHA, (2) 2 g EPA+DHA, (3) minstens 250 mg EPA+DHA en (4) 250 mg DHA. Zorg ervoor dat u per dag niet meer dan 5 g EPA+DHA binnenkrijgt.