Het verhaal achter het merk WHC

WHC is een uniek merk dat de zuiverste en meest milieuvriendelijke omega-supplementen op de markt brengt. En dat wordt tot in de Verenigde Staten en China erkend.

Het verhaal begon in de jaren 1980, toen Jo Wyckmans supplementen van zalmolie begon te slikken voor zijn gezondheid. Maar tot zijn verbijstering bleken zijn triglyceridenwaarden te stijgen. Zijn zoektocht naar de allerbeste hoog geconcentreerde visolie draaide uit op een ontnuchtering: de zuiverheid van de verkrijgbare visolie was erbarmelijk. Die ontevredenheid werd voor Jo de belangrijkste drijfveer om zijn eigen productlijn van hoog geconcentreerde omega 3-oliën te ontwikkelen van farmaceutische kwaliteit.

In 1999 begon Jo met een moleculair gedistilleerd en hoog geconcentreerd supplement dat veel EPA en weinig DHA bevatte. Twee jaar later bracht hij als eerste hoog gedoseerde omega-supplementen op de markt, gezuiverd en geconcentreerd in samenwerking met KD Pharma, via een uniek milieuvriendelijk proces: de zogeheten SFC-extractie (supercritical fluid chromatography of superkritische vloeistofchromatografie), een methode waarbij doorgaans CO2 (koolstofdioxide) wordt gebruikt.

Deze extractiemethode laat toe om omega 3-producten te maken van de allerhoogste zuiverheid en met de hoogst mogelijk concentratie. Deze bijzondere vorm van CO2-distillatie was en is nog steeds een milieuvriendelijk proces, dat een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk nalaat. Van in het begin werkten Jo Wyckmans en Dr. Rudi Krumbholz (KD Pharma) ook nauw samen met de Universiteit Antwerpen, om de zuiverheidsgraad en concentratie te analyseren. Deze exclusieve samenwerking zorgde voor een enorme verschuiving in de wereld van omega 3-visolie. Op het moment dat er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen verschenen die op het belang wezen van hogere en zuiverder hoeveelheden EPA boven DHA, was Jo al een van de weinige pioniers in Europa die het gebruik van hoge EPA en DHA-producten om gezondheidsredenen ondersteunde.

Vandaag, meer dan 20 jaar later, blijft dit partnerschap zijn vruchten afwerpen. WHC Labs brengt nog steeds omega 3-producten op de markt die exclusief door KD Pharma worden gemaakt – zowel formuleringen van mariene oorsprong als volledig vegan supplementen. Alle oliesupplementen van WHC, zowel de mariene als de vegan, scoren 5 sterren bij het toonaangevende IFOS (International Fish Oil Standards). Op dit moment is ook UnoCardio 1000 uit het WHC-gamma het best verkopende omega 3-supplement op het Chinese Tmall (Alibaba Group) en JD.com.

De voordelen van de SFE/SFC triple process technologie voor omega 3

De gepatenteerde superkritische SFE/SFC triple process technologie biedt belangrijke voordelen:

  • Er wordt 400% minder warmte gebruikt tijdens het volledige proces dan bij moleculaire distillatie. Bovendien is er geen blootstelling aan zuurstof en wordt er natuurlijke CO2 gebruikt als mild alternatief voor organische oplosmiddelen. Daardoor blijven de warmtegevoelige omega 3-vetzuren uitstekend beschermd tegen oxidatie.
  • Deze technologie levert de hoogst mogelijke concentratie omega 3-vetzuren op. Gewone visolie bevat meestal slechts 30% omega 3, de overige 70% zijn overblijvende – vaak verzadigde – vetten. De producten van WHC daarentegen bevatten maar liefst tot 95% zuivere omega 3-vetzuren en zijn ontdaan van alle onnodige vetten.
  • De SFE/SFC triple process technologie laat toe unieke verhoudingen tussen EPA en DHA samen te stellen. Zo kan WHC exacte verhoudingen tussen deze twee vetzuren kiezen, die nauw aansluiten bij de actuele wetenschappelijke inzichten over omega 3.
  • Ongeziene zuiverheid. Elke batch olie van WHC Labs wordt door IFOS geanalyseerd en gecertificeerd met 5 sterren. Daarmee gaat WHC Labs veel verder dan de internationale normen voor zware metalen, pcb’s, pesticiden en dioxines.

Wat is de superkritische triple process CO2 -technologie precies?

WHC Labs gebruikt voor de productie van zijn omega 3-supplementen een gepatenteerde technologie die met lage temperaturen werkt: de Supercritical Triple Process CO2 -technologie. Deze techniek levert omega 3-olie op met een ongeëvenaarde graad van concentratie en zuiverheid, en laat toe formuleringen op maat te produceren die op de meest geavanceerde research gebaseerd zijn. En dat bovendien op een erg duurzame manier.

Typisch voor superkritische vloeistoftechnologie (supercritical fluid technology/ SFT) is dat het geen gebruik maakt van toxische organische oplosmiddelen. In de plaats daarvan wordt er gewerkt met CO2 (koolstofdioxide) onder hoge druk bij lage temperaturen (40-50°C), om de verschillende vetzuren uit visolie te extraheren en/of te scheiden. SFT werkt daarvoor gewoonlijk met twee cruciale stappen om de visolie te zuiveren en te concentreren: de superkritische vloeistofextractie (supercritical fluid extraction/ SFE) en superkritische vloeistofchromatografie (supercritical fluid chromatography/ SFC).

Waarvoor staat stap 1? Superkritische vloeistofextractie (SFE)

SFE, of nog preciezer ‘counter-current SFE’ (ccSFE), is een elegante technologie om visolie te zuiveren en te concentreren. Aan de ene kant kan het gebruikt worden om cholesterol en contaminatie met zware metalen, pcb’s, dioxines en andere verontreiniging uit de triglyceriden te verwijderen. Om economische redenen beperkt het gebruikt van SFE zich tot de productie van halfconcentraten, zo kan het EPA en DHA combineren in concentraties van 50-65%.

Wat is stap 2? Superkritische vloeistofchromatografie (SFC)

De SFC-technologie is een uiterst selectieve en milde methode om de voorgeconcentreerde visolie verder te zuiveren en te concentreren, en om die in batches van pure EPA en pure DHA te scheiden. Dit proces wordt uitgevoerd bij temperaturen tussen 40 en 50°C. De vrij lage temperatuur verhindert het optreden van hittestress bij de erg temperatuurgevoelige EPA en DHA-vetzuren. Dat maakt van SFC een van de meest geschikte technologieën om meervoudig onverzadigde vetzuren te concentreren.

Merk op dat sommige producten op de markt ‘superkritisch’ genoemd worden, hoewel zij enkel werden gemaakt met het SFE-zuiverings- en extractieproces. Deze producten kunnen dus nooit dezelfde kwaliteit hebben als omega 3-concentraten die werden samengesteld met de twee stappen van dit SFT-proces.

Stap 3: bijkomende processen

De gepatenteerde superkritische triple process-technologie kent naast de superkritische vloeistofextractie (SFE) en superkritische vloeistofchromatografie (SFC) nog bijkomende stappen. Tijdens het SFC-proces wordt de visolie ook ontgeurd en worden de triglyceriden (rTG’s) opnieuw gevormd. Door de combinatie van deze technologieën en stappen slaagt WHC Labs erin om exclusieve omega 3-oliën te maken met een uiterst hoog gehalte aan omega 3 en een unieke zuiverheid, terwijl de milieu-impact bijzonder laag is.