VISOLIE NIET DE OORZAAK VAN OVERBEVISSING

VISOLIESUPPLEMENTEN VAN WHC-NUTROGENICS - EEN MILIEUVRIENDELIJKE KEUZE

De visolie die we selecteren is afkomstig van vis uit duurzaam beheerde wateren rond Antarctica (uit de Stille Oceaan, buiten de kustlijn van Chili en Peru). We gebruiken enkel gebruik van overvloedig aanwezige vissoorten waarvoor strenge vangstquota gelden: kleine vissen zoals ansjovis, sardienen en makreel. Het zijn minder bedreigde soorten dan tonijn, zalm of kabeljauw. Het is dus een ecologisch verantwoorde keuze, die tegelijk rijk is aan omega 3-vetzuren.

Al onze visoliën worden vervaardigd in unieke energie-efficiënte voorzieningen: alle bijproducten van het volledige productieproces worden hergebruikt. Met de overtollige vetten die niet in de supplementen verwerkt worden, wordt elektriciteit voor fabricage en voor een lokaal publiek net opgewekt.

Nutrogenics kiest enkel voor omega 3-rijke visoliën verkregen via een unieke, ecologisch verantwoorde, koude productiemethode.
Deze duurzame productie past volledig in de ecologische aanpak die WHC-Nutrogenics hanteert, met aandacht voor de oorsprong van de vis tot de inkt op de verpakking.

MINDER OVERBEVISSING DOOR MINDER
INDUSTRIEEL VLEES TE ETEN

Iedereen met een hart voor de natuur weet dat de overbevissing moet worden tegengegaan om onze oceanen te redden. Welke rol spelen voedingssupplementen op basis van visolie hierin ? Volgens cijfers uit verschillende bronnen is er géén reden om visoliesupplementen te schrappen. Want niet eens 1 % van de visvangst wordt gebruikt voor visolie. Er wordt immers veel meer vis verwerkt in voeding voor vee, kweekvis en huisdieren

VISVOER VOOR VLEESINDUSTRIE EN KWEEKVIS

Elk jaar wordt er ongeveer 1 miljoen ton wilde diepzeevis gevangen om er visolie uit te halen. Dat is amper 1 % van de visvangst !
Schattingen uit 2010 geven bovendien aan dat ongeveer 88 % van die vis wordt gebruikt om kweekvis mee te voederen.
Zo blijft er van dat ene procent uiteindelijk slechts 12 % over.
Eigenlijk is dus slechts 0,12 % van de totale visvangst bestemd voor visolie in voedingssupplementen.

Dit is een peulenschil in vergelijking met andere cijfers uit wetenschappelijke rapporten:
– 16,2 miljoen ton vis wordt opgeofferd om vismeel in voer voor varkens, pluimvee en runderen te verwerken
– 5,4 miljoen ton vis vindt zijn weg naar voer voor katten, honden en pelsdieren
– 18 miljoen ton vis komt terecht in voeder voor kweekvis
De conclusie is duidelijk: de overbevissing kan vooral sterk dalen, als we minder industrieel vlees
eten en minder huisdiervoer aankopen.

GEEN BEDREIGDE VISSOORTEN OF KRILL

Bovendien maakt WHC-Nutrogenics al zijn visoliesupplementen op een ethische manier aan door ervoor te zorgen dat er enkel niet-bedreigde kleine diepzeevissen, zoals makreel en ansjovis, gevangen worden. We verwerken dus geen tonijn (die wordt steeds schaarser) of geen kabeljauw (hiervan moet teveel vis worden opgeofferd om voldoende omega 3-vetzuren te verkrijgen). Verder gebruiken we als milieubewuste visolieproducent ook geen krill. Dit garnaalachtige zeediertje is immers een belangrijke voedingsbron voor walvissen, pinguïns en robben. Nu werd vastgesteld dat de hoeveelheid Antarctische krill sinds de jaren ‘70 sterk is afgenomen – in sommige streken met wel 80 % – wordt algemeen aangenomen dat een toenemend gebruik krill het ecosysteem op Antarctica nog meer zal verstoren.

Bronnen: De Silva SS, Turchini GM. Towards understanding the impacts of the pet food industry on world fish and seafood supplies. J Agric Environ Ethics 2008; 21(5):459-467.
Alder J, Campbell B, Karpouzi V, Kaschner K, Pauly D. Forage fish: from ecosystems to markets. Annu Rev Environ Resour 2008; 33:153-66.
Campbell B, Alder J. Fishmeal and fish oil: production trade and consumption. 2006; p47-66 In: Alder J, Pauly D (eds.).
On the multiple uses of forage fish: from ecosystems to markets. Fisheries Centre Research Reports 14(3). Fisheries Centre, University of British Columbia (ISSN 1198-6727).