TEST UW BASISKENNIS

Wat weet u over omega 3-vetzuren?

STELLING 1

Wat moet ik kiezen? Omega 3 of omega 6 vetzuren? Het maakt niet uit. Als het maar ‘omega’ vetzuren zijn.

Antwoord: FOUT

Onze omega-6/omega-3-balans is uit evenwicht.
Onze voeding bevat te veel omega 6-vetzuren afkomstig uit vooral plantaardige oliën (saffloer-, zonnebloem-, maïs-, sesam-, arachideolie), vlees, eieren en/of zuivelproducten. De omega 6 hoeveelheid in een gemiddeld westers dieet is ongeveer 15 maal te groot. Om deze balans terug in evenwicht te krijgen moeten we dagelijks extra omega 3-vetzuren innemen.
Overconsumptie van omega 6-vetzuren doet in uw lichaam stoffen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken. Een chronische ontstekingstoestand vindt men terug bij autoimmuunziekten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multiple sclerose, lupus erythematosus, maar ook bij hart- en vaatziekten, diabetes en depressie.

Omega 3-vetzuren werken ontstekingsremmend. Door meer omega 3-vetzuren te gebruiken vermindert de kans op ontstekingen. Een reden te meer om de omega-6 vetzuren en de omega 3-vetzuren in een evenwichtige verhouding te consumeren. De omega 6/omega 3-balans bepaalt het evenwicht tussen nuttige ontstekingsreacties die worden toegelaten en zinloze, chronische ontstekingen die worden vermeden.

STELLING 2

Vette en halfvette vis bevatten veel omega 3-vetzuren.

Antwoord: JUIST
Vette vis, halfvette vis en visolie, bevatten gezonde omega 3-vetzuren zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en
DHA (docosahexaeenzuur).

Europese gezondheidsinstanties raden iedereen aan om twee maal per week vis (liefst vette vis) te eten.
Vis kan vervuild zijn met zware metalen (kwik, cadmium, arseen, lood), pesticiden, dioxines, furanen en PCB’s. Deze giftige stoffen worden vooral via de huid en de kieuwen opgenomen. Verwijder daarom altijd de huid van de vis. Zo beperkt u de inname van schadelijke stoffen. Kleine vissoorten (zoals ansjovis, sardienen, makreel) bevatten minder giftige stoffen dan grote vissoorten. Sommige grote vissoorten (haai, marlein = zeilvis, zwaardvis, koningsmakreel en tegelvis) bevatten veel kwik en zijn daarom verboden tijdens de zwangerschap en borst voedingsperiode.

Omwille van de vervuilingsgraad mag een zwangere en lacterende vrouw maar één portie per week eten van tonijn (vers of uit blik), wilde zalm uit de Baltische zee en haring uit de Baltische zee. Kortom, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is het veiliger om een goed gecontroleerd visoliesupplement te gebruiken.

STELLING 3

Ik lust geen vis. Dat is niet erg, want ik kan al mijn omega 3-vetzuren uit
vlaszaadolie (lijnzaadolie) halen.

Antwoord: FOUT

Vlaszaadolie of lijnzaadolie bevat alfa-linoleenzuur (ALA), een omega 3-vetzuur.
Maar de meeste plantaardige oliën bevatten géén EPA en géén DHA.

Jammer want zowel ALA, EPA als DHA zijn gunstig voor uw gezondheid. Uw lichaam probeert uit ALA zowel EPA als DHA aan te maken. Het resultaat is onvoldoende. Slechts 0.2% tot 8% van het ingenomen ALA wordt omgezet tot EPA en een povere 0.05% (of minder) tot DHA. Daarom is het nodig om voldoende extra EPA en DHA op het menu te plaatsen.

Voor wie geen vis lust of wil eten, vormen zeealgen een alternatief. Oliën uit algen zijn de enige plantaardige bronnen van EPA en DHA. U vindt omega 3-vetzuren (vooral DHA) uit algen momenteel ook als supplement.

STELLING 4

Kabeljauwleverolie bevat omega 3-vetzuren maar is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Antwoord: JUIST

Olie van kabeljauwlever bevat EPA en DHA (± 190 mg EPA+DHA per gram olie).
Maar deze olie bevat ook grote hoeveelheden vitamine A en D. In overmaat zijn deze vitamines schadelijk voor de ongeboren baby.

Kies tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode voor een visoliesupplement dat NIET van vislever is gemaakt.
Eén gram kabeljauwleverolie per dag is de maximum hoeveelheid die door niet-zwangeren mag geconsumeerd worden. Deze hoeveelheid leverolie bevat 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A en D. Eén gram kabeljauwleverolie bevat slechts 190 mg EPA+DHA.

STELLING 5

Dagelijks ‘goede’ boter of margarine* verrijkt met omega 3-vetzuren eten is gezond. Ik gebruik deze boter voor: op mijn boterham, om mijn vlees te bakken, in taartdeeg,…

Antwoord: FOUT

Echte of ‘goede’ boter bevat verzadigde vetten. Gehydrogeneerde margarine bevat transvetten.

Als u te gulzig omspringt met verzadigde vetten, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Dus niet alle voedingsmiddelen verrijkt met omega 3-vetzuren zijn gezond! Maak een goede keuze!

Omega 3-vetzuren verhitten vermindert de kwaliteit. Omega 3-vetzuren worden vernietigd door hitte en bij blootstelling aan de lucht (oxidatie). Dit gebeurt zeker tijdens bakken en braden! Door oxidatie verliezen omega 3-vetzuren hun gezonde eigenschappen en kunnen in het slechtste geval schadelijk zijn voor uw gezondheid. Bij oxidatie van omega 3-vetzuren kan het kankerverwekkende 4-oxo-2-hexenal ontstaan. Gebruik omega 3-vetzuren met zorg. Verwerk deze vetzuren alleen in koude gerechten.
Bewaar omega-vetzuren afgesloten van de lucht (bv. in capsules).
(*) zoals men de echte boter van de koe vroeger noemde

Wat is ALA (alfa-linoleenzuur)

Alfa-linoleenzuur (ALA) is goed voor hart en bloedvaten.

Het bewijs werd geleverd door de Lyon-studie. De helft van de deelnemers, allemaal hartpatiënten, gebruikten dagelijks 2 gram alfa-linoleenzuur. Het menu van deze patiënten was samengesteld uit gezonde voedingsmiddelen en gebaseerd op het mediterrane dieet: een matige inname van rode wijn bij elke maaltijd, een laag verbruik aan rood vlees en dierlijke vetten, een hoge consumptie van zeedieren (vis, schaal- en schelpdieren), wit vlees, olijfolie,
peulvruchten, groenten en fruit. De andere helft van de deelnemers gebruikten een klassieke menu.

De ALA-gebruikers waren minder gevoelig voor hart- en vaatziektes zoals hartinfarcten, hartkrampen (ongeacht de fysieke inspanning), beroertes of longembolen. Ook de Europese autoriteit voor voedselveiligheid erkent dat de dagelijkse consumptie van 2 gram ALA gezond is voor hart en bloedvaten, meer bepaald om een gezonde cholesterolspiegel te behouden.

Gezondheid van hart en bloedvaten

Uit studies en volgens de aanbevelingen van officiële instanties blijkt dat de combinatie EPA en DHA ideaal is voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Aan wie nog nooit te maken kreeg met hart- en vaatziekten raadt EFSA1 aan om dagelijks minstens 250 mg EPA+DHA te eten, en beveelt ISSFAL2 eerder 500 mg EPA+DHA per dag aan. Dit komt overeen met één tot twee maal vette vis per week. Personen met eerdere hartkwalen worden door de Europese Cardiologische Vereniging (ESC3) geadviseerd om dagelijks 1 gram EPA + DHA te gebruiken. Een dergelijke dosis is bedoeld als preventie van een dodelijke hartritmestoornis. Het gebruik van EPA+DHA mag gecombineerd worden met cardioaspirine, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers. Praat erover met uw arts.

(1) European Food Safety Authorithy, 2010
(2) International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, 2004
(3) European Society of Cardiology, 2003

De cijfers

 • Een therapeutische dosis van minstens 2 gram EPA+DHA is nodig om verhoogde triglyceriden (bloedvetten) aan te pakken. Bij een verhoogde bloeddruk is 3 gram
  EPA+DHA nodig.
 • Na evaluatie bij 7803 individuen concludeerde dr. Balk dat het gebruik van EPA+DHA (2-5 gram/dag) het triglyceridengehalte met gemiddeld 27% laat dalen.
 • Na de consumptie van 1 gram EPA+DHA/dag, gedurende 3.5 jaar, was het aantal dodelijke hart infarcten in de GISSI-studie met 45% gedaald t.o.v. de patiënten die geen extra omega 3-vetzuren innamen. Alle deelnemers gebruikten gelijktijdig hun voorgeschreven medicatie.
 • Cholesterolverlagers (statines) en EPA+DHA dragen elk afzonderlijk bij tot een lager sterftecijfer. Men rekende uit dat per 248 patiënten die met statines behandeld worden 1 mensenleven wordt gered, bij omega 3-suppletie moeten 140 patiënten behandeld worden om 1 mensenleven te redden. EPA en DHA zullen uw cholesterol niet verlagen, maar ze maken de cholesterol minder kleverig. Hierdoor vertraagt de afzetting van slechte cholesterol (LDL-cholesterol) aan de binnenzijde van de bloedvaten.

Gezondheid van hart en bloedvaten

is voorspelbaar aan de hand van een bloedanalyse. Praat hierover met uw arts. Men kan uit de vetzuuranalyse van uw bloedstaal de Omega 3 Index berekenen. Deze index is een aanduiding voor het percentage aan EPA en DHA in de totale vetzuurfractie. Personen met een hoge Omega 3 Index hebben minder kans op hart- en vaatziekten dan personen met een lage Omega 3 Index.

Ook de AA/EPA-waarde is een belangrijke parameter.
Een lagere AA/EPA-waarde komt overeen met een beter evenwicht tussen de ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende stoffen in uw lichaam.

Zwangerschap

Aanstaande moeders moeten in hun eigen EPA+DHA behoefte en in deze van de groeiende baby voorzien.
Aan zwangere vrouwen wordt minstens 200 mg DHA dagelijks aanbevolen.

Deze extra DHA-portie moet geconsumeerd worden bovenop de daginname van minstens 250 mg EPA+DHA. Bij een voorgeschiedenis van vroeggeboortes kan tot 1 gram DHA/dag worden ingenomen.

De feiten

 • Depressieve emoties rond de 4de zwangerschapsmaand gaan samen met een verminderde DHA-voorraad in het lichaam. Meestal is dit het alarmsignaal dat wijst op een verhoogde kans om een postnatale depressie te ontwikkelen.
 • Gebruik van omega 3-vetzuren helpt een vroegtijdige bevalling voorkomen.
 • Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap stapelt DHA zich op in de hersenen en de ogen van de baby. De baby heeft in deze periode dagelijks ongeveer 67 mg DHA nodig.
 • In baby’s logica moet de moeder op de vreemdste tijd stippen komen opdagen om borstvoeding te geven. Gelukkig ontwikkelen baby’s die tijdens de zwangerschap voldoende DHA krijgen heel vlug een goed slaappatroon. Beter dan dat van baby’s met een schaarse DHA-toevoer tijdens de zwangerschap.
 • Het duurt tot minstens 26 weken na de bevalling vooraleer de DHA-voorraad van de moeder terug is aangevuld. Haar DHA-gehalte is bij de bevalling met de helft afge nomen in vergelijking met het eerste zwangerschapstrimester.
 • Een zuigeling neemt dagelijks 60 tot 70 mg DHA op via de moedermelk.

Het vermoeden

Het vermoeden is groot dat omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap allergieën bij de baby helpen voorkomen. Eénjarige baby’s reageerden minder hevig op een priktest van eieren, pinda’s, koemelk, huisstofmijt en kattenhaar als hun moeder vanaf de 20ste zwangerschapsweek tot aan de bevalling omega 3-vetzuren had gebruikt. Dit in vergelijking met baby’s van wie de moeder geen extra omega 3-vetzuren had genomen. Baby’s die voldoende omega 3-vetzuren ontvangen tijdens de zwangerschap hebben minder last van voedselallergie, astma, chronische hoest of een piepende ademhaling.

Een hypothese

Wetenschappers maken de hypothese dat baby’s tijdens hun verblijf in de moederschoot een voldoende blootstelling aan omega 3-vetzuren nodig hebben om de aanleg tot overgewicht te vermijden.

Zijn Omega 3-Vetzuren veilig?

Een dagelijkse dosis tot 5 gram EPA+DHA wordt goed verdragen.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschouwt langdurig gebruik van 5 gram EPA+DHA per dag als veilig voor volwassenen. Aanzie dit als de maximaal in te nemen dagportie. Bij hogere doseringen kan de bloedstolling geremd worden waardoor gemakkelijker bloedingen ontstaan.

De enige gekende geneesmiddeleninteractie van omega-3-vetzuren is die met bloedverdunners. Hoge doseringen van omega 3-vetzuren versterken de werking. Wanneer u de maximale dagportie van 5 gram EPA+DHA respecteert, is er volgens EFSA bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners geen verhoogd risico op spontane bloedingen of bloedingscomplicaties.

Gebruikt u bloedverdunners? Breng dan best uw arts op de hoogte als u van plan bent omega-3-supplementen te gebruiken zodat uw eigen bloedingsrisico kan opgevolgd worden.