TEST UW BASISKENNIS

Wat weet u over omega 3-vetzuren?

STELLING 1

Vette en halfvette vis bevatten veel omega 3-vetzuren.

Antwoord: JUIST
Vette vis, halfvette vis en visolie, bevatten gezonde omega 3-vetzuren zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en
DHA (docosahexaeenzuur).

Europese gezondheidsinstanties raden iedereen aan om twee maal per week vis (liefst vette vis) te eten.
Vis kan vervuild zijn met zware metalen (kwik, cadmium, arseen, lood), pesticiden, dioxines, furanen en PCB’s. Deze giftige stoffen worden vooral via de huid en de kieuwen opgenomen. Verwijder daarom altijd de huid van de vis. Zo beperkt u de inname van schadelijke stoffen. Kleine vissoorten (zoals ansjovis, sardienen, makreel) bevatten minder giftige stoffen dan grote vissoorten. Sommige grote vissoorten (haai, marlein = zeilvis, zwaardvis, koningsmakreel en tegelvis) bevatten veel kwik en zijn daarom verboden tijdens de zwangerschap en borst voedingsperiode.

Omwille van de vervuilingsgraad mag een zwangere en lacterende vrouw maar één portie per week eten van tonijn (vers of uit blik), wilde zalm uit de Baltische zee en haring uit de Baltische zee. Kortom, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is het veiliger om een goed gecontroleerd visoliesupplement te gebruiken.

STELLING 2

Ik lust geen vis. Dat is niet erg, want ik kan al mijn omega 3-vetzuren uit
vlaszaadolie (lijnzaadolie) halen.

Antwoord: FOUT

Vlaszaadolie of lijnzaadolie bevat alfa-linoleenzuur (ALA), een omega 3-vetzuur.
Maar de meeste plantaardige oliën bevatten géén EPA en géén DHA.

Jammer want zowel ALA, EPA als DHA zijn gunstig voor uw gezondheid. Uw lichaam probeert uit ALA zowel EPA als DHA aan te maken. Het resultaat is onvoldoende. Slechts 0.2% tot 8% van het ingenomen ALA wordt omgezet tot EPA en een povere 0.05% (of minder) tot DHA. Daarom is het nodig om voldoende extra EPA en DHA op het menu te plaatsen.

Voor wie geen vis lust of wil eten, vormen zeealgen een alternatief. Oliën uit algen zijn de enige plantaardige bronnen van EPA en DHA. Kijk voor UnoCardio Vegan vandaag als enig supplement hoogst aan EPA en DHA.

STELLING 3

Kabeljauwleverolie bevat omega 3-vetzuren maar is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Antwoord: JUIST

Olie van kabeljauwlever bevat EPA en DHA (± 190 mg EPA+DHA per gram olie).
Maar deze olie bevat ook grote hoeveelheden vitamine A en D. In overmaat zijn deze vitamines schadelijk voor de ongeboren baby.

Kies tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode voor een visoliesupplement dat NIET van vislever is gemaakt.
Eén gram kabeljauwleverolie per dag is de maximum hoeveelheid die door niet-zwangeren mag geconsumeerd worden. Deze hoeveelheid leverolie bevat 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A en D. Eén gram kabeljauwleverolie bevat slechts 190 mg EPA+DHA.

STELLING 4

Dagelijks ‘goede’ boter of margarine* verrijkt met omega 3-vetzuren eten is gezond. Ik gebruik deze boter voor: op mijn boterham, om mijn vlees te bakken, in taartdeeg,…

Antwoord: FOUT

Echte of ‘goede’ boter bevat verzadigde vetten. Gehydrogeneerde margarine bevat transvetten.

Als u te gulzig omspringt met verzadigde vetten, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Dus niet alle voedingsmiddelen verrijkt met omega 3-vetzuren zijn gezond! Maak een goede keuze!

Omega 3-vetzuren verhitten vermindert de kwaliteit. Omega 3-vetzuren worden vernietigd door hitte en bij blootstelling aan de lucht (oxidatie). Dit gebeurt zeker tijdens bakken en braden! Door oxidatie verliezen omega 3-vetzuren hun gezonde eigenschappen en kunnen in het slechtste geval schadelijk zijn voor uw gezondheid. Bij oxidatie van omega 3-vetzuren kan het kankerverwekkende 4-oxo-2-hexenal ontstaan. Gebruik omega 3-vetzuren met zorg. Verwerk deze vetzuren alleen in koude gerechten.
Bewaar omega-vetzuren afgesloten van de lucht (bv. in capsules).
(*) zoals men de echte boter van de koe vroeger noemde

Zijn Omega 3-Vetzuren veilig?

Een dagelijkse dosis tot 5 gram EPA+DHA wordt goed verdragen.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschouwt langdurig gebruik van 5 gram EPA+DHA per dag als veilig voor volwassenen. Aanzie dit als de maximaal in te nemen dagportie. Bij hogere doseringen kan de bloedstolling geremd worden waardoor gemakkelijker bloedingen ontstaan.

De enige gekende geneesmiddeleninteractie van omega-3-vetzuren is die met bloedverdunners. Hoge doseringen van omega 3-vetzuren versterken de werking. Wanneer u de maximale dagportie van 5 gram EPA+DHA respecteert, is er volgens EFSA bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners geen verhoogd risico op spontane bloedingen of bloedingscomplicaties.

Gebruikt u bloedverdunners? Breng dan best uw arts op de hoogte als u van plan bent omega-3-supplementen te gebruiken zodat uw eigen bloedingsrisico kan opgevolgd worden.