Wat moet ik kiezen? Omega 3 of omega 6 vetzuren? Het maakt niet uit. Als het maar ‘omega’ vetzuren zijn.
Antwoord: FOUT
Onze omega-6/omega-3-balans is uit evenwicht.
Onze voeding bevat te veel omega 6-vetzuren afkomstig uit vooral plantaardige oliën (saffloer-, zonnebloem-, maïs-, sesam-, arachideolie), vlees, eieren en/of zuivelproducten. De omega 6 hoeveelheid in een gemiddeld westers dieet is ongeveer 15 maal te groot. Om deze balans terug in evenwicht te krijgen moeten we dagelijks extra omega 3-vetzuren innemen.
Overconsumptie van omega 6-vetzuren doet in uw lichaam stoffen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken. Een chronische ontstekingstoestand vindt men terug bij autoimmuunziekten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multiple sclerose, lupus erythematosus, maar ook bij hart- en vaatziekten, diabetes en depressie.
Omega 3-vetzuren werken ontstekingsremmend. Door meer omega 3-vetzuren te gebruiken vermindert de kans op ontstekingen. Een reden te meer om de omega-6 vetzuren en de omega 3-vetzuren in een evenwichtige verhouding te consumeren. De omega 6/omega 3-balans bepaalt het evenwicht tussen nuttige ontstekingsreacties die worden toegelaten en zinloze, chronische ontstekingen die worden vermeden.