Vette en halfvette vis bevatten veel omega 3-vetzuren.
Antwoord: JUIST
Vette vis, halfvette vis en visolie, bevatten gezonde omega 3-vetzuren zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en
DHA (docosahexaeenzuur).
Europese gezondheidsinstanties raden iedereen aan om twee maal per week vis (liefst vette vis) te eten.
Vis kan vervuild zijn met zware metalen (kwik, cadmium, arseen, lood), pesticiden, dioxines, furanen en PCB’s. Deze giftige stoffen worden vooral via de huid en de kieuwen opgenomen. Verwijder daarom altijd de huid van de vis. Zo beperkt u de inname van schadelijke stoffen. Kleine vissoorten (zoals ansjovis, sardienen, makreel) bevatten minder giftige stoffen dan grote vissoorten. Sommige grote vissoorten (haai, marlein = zeilvis, zwaardvis, koningsmakreel en tegelvis) bevatten veel kwik en zijn daarom verboden tijdens de zwangerschap en borst voedingsperiode.
Omwille van de vervuilingsgraad mag een zwangere en lacterende vrouw maar één portie per week eten van tonijn (vers of uit blik), wilde zalm uit de Baltische zee en haring uit de Baltische zee. Kortom, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is het veiliger om een goed gecontroleerd visoliesupplement te gebruiken.